Vedtægter for Brancheforeningen for æg- og sæddonation

1. NAVN
1.1. Foreningens navn er BrancheForeningen for æg- og sæddonation (”Foreningen”).
2. FORMÅL
2.1. Foreningens formål er at fremme æg- og sæddonationsbranchens interesser nationalt og internationalt, herunder gennem forskning og udvikling af produktion, afsætning, sikre retslig beskyttelse samt varetage erhvervsmæssige, politiske og samfundsmæssige interesser, således, at flest mulige kan hjælpes med at få opfyldt deres ønske om af få børn gennem æg- eller sæddonation.
3. MEDLEMMER
3.1. Som Medlemmer (”Medlemmer”) kan optages:
- Vævscentre, der i overensstemmelse med Vævslovens bestemmelser (§ 3, pkt. 14), er godkendt af Styrelsen for Patientsikkerhed,
- Udtagningssteder, der i overensstemmelse med Vævslovens bestemmelser (§ 3, pkt. 18), er godkendt af Styrelsen for Patientsikkerhed,
- Udtagningssteder i andre EU-lande, der lever op til pågældende lands tilladelser tilsvarende med Vævslovens bestemmelser,
- Foreninger, hvis formål er samstemmende (evt. delmængder) med/af nærværende brancheforenings formål.
3.2. Hvis bestyrelsen finder det hensigtsmæssigt, kan bestyrelsen beslutte at foretage rimelige justeringer af, hvem der kan være Medlemmer, såfremt dette er fornødent eller hensigtsmæssigt for at afspejle ændringer i de faktiske eller retlige forhold.
4. MEDLEMMERS ADFÆRD OG PLIGTER
4.1. Medlemmerne er pligtige til at udvise en adfærd, der ikke anses som skadelig for Foreningen eller æg- og sæddonation branchens anseelse.
4.2. Medlemmerne har pligt til, i udøvelsen af deres virksomhed, at overholde de til enhver tid gældende nationale- og internationale lovregler og retningslinjer for udøvelsen af vævscentre og udtagningssteder (sæd- og ægbanker).
4.3. Alle Medlemmer har pligt til at overholde de til enhver tid gældende vedtægter for Foreningen samt pligt til at overholde retningslinjer og lignende fastsat af Foreningen. Endvidere er Medlemmerne forpligtet til at besvare henvendelser fra Foreningen samt i øvrigt, med forbehold for lovfastsatte fortrolighedsforpligtelser, at afgive oplysninger, som Foreningen anser for nødvendige eller hensigtsmæssige for, at den kan varetage Foreningens arbejde.
4.4. Foreningens Medlemmer har ret til anvendelse af Foreningens navn og varemærke/logo.
- Foreningens Medlemmer er uberettiget til, efter udmeldelse eller eksklusion, på nogen måde at fremstå som værende medlem af Foreningen, herunder ved brug af Foreningens navn eller varemærke/logo.
5. IND- OG UDMELDELSE
5.1. Indmeldelse sker ved skriftlig henvendelse til Foreningen bilagt dokumentation for opfyldelse af optagelseskriteriet jf. pkt. 3.
5.2. Indmeldelse er endelig, når alle pligtige beløb er indbetalt til Foreningens konto, samt at Medlemmet er blevet godkendt i overensstemmelse med pkt. 3, 1-2.
5.3. Udmeldelse sker ved skriftlig henvendelse til Foreningen med mindst 3 måneders varsel til udgangen af et kalenderår.
5.4. Et medlem udmeldes automatisk såfremt medlemmet mister sin vævscentertilladelse eller ophører med at eksistere som juridisk person, indtræder i betalingsstandsning, konkurs eller likvidation.
5.5. Medlemskab af Foreningen ophører automatisk ved Foreningens ophør.
5.6. Betales forfaldent beløb, herunder kontingent til Foreningen ikke efter påkrav, anses medlemmet for udmeldt pr. datoen for den frist for betaling, der er fastsat i påkravet. Forfaldne beløb kan, uagtet udmeldelsen, inddrives af Foreningen.
5.7. Forfaldent kontingent refunderes ikke ved udmeldelse, uanset årsag.
5.8. Udtrådte Medlemmer kan ikke kræve kontingent tilbagebetalt.
6. GENERALFORSAMLINGEN
6.1. Generalforsamlingen er Foreningens højeste myndighed.
6.2. Den ordinære generalforsamling afholdes hvert år inden udgangen af 1. kvartal. Den varsles med seks uger ved e-mail til hvert enkelt medlem.
6.3. Forslag fra Medlemmer samt opstilling til bestyrelsen skal, for at komme til behandling på den ordinære generalforsamling, være indsendt senest fire uger før generalforsamlingen. Endelig invitation til generalforsamlingen med angivelse af dagsorden skal være Medlemmerne i hænde, ved brev eller e-mail, senest to uger før generalforsamlingen.
6.4. Den ordinære generalforsamling skal som minimum indeholde følgende dagsordenspunkter:
- Valg af dirigent
- Formandens beretning
- Godkendelse af regnskab
- Orientering om budget og vedtagelse af de 3 kontingentniveauer (højest, mellem og lavt)
- Vedtagelse af overordnede fokusområder for det kommende år
- Behandling og afstemning om indkomne forslag
- Udpegning af bestyrelses Medlemmer hvert andet år
- Valg af revisor
- Eventuelt
6.5. Bestyrelsen vælges blandt Medlemmerne. Et medlems ret til at opstille en kandidat afhænger af medlemmets kontingent niveau. Foreningen har 3 kontingent niveauer.
- Medlemmer, der betaler det højeste niveau, har altid en plads i bestyrelsen. Ved mere end 5 Medlemmer på højeste niveau stemmer generalforsamlingen om, hvem af Medlemmerne, der skal sidde i bestyrelsen. Formanden udpeges blandt Medlemmer på det højeste niveau. Såfremt medlemmer på højeste niveau ikke indbyrdes kan nå til enighed om udpegelse af formand, foretages afstemning, ved en simpel stemmeflerhed, i bestyrelsen.
- Medlemmer, der betaler det mellemste niveau, kan have en plads i bestyrelsen, hvis ikke de 5 pladser er besat af Medlemmer på det højeste niveau. Hvis der er flere Medlemmer på det mellemste niveau end der er bestyrelsespladser, stemmer generalforsamlingen om, hvem af Medlemmerne på det mellemste niveau, der skal sidde i bestyrelsen. Hvis ingen Medlemmer ønsker at betale højeste niveau, vælges formanden blandt Medlemmer, som betaler mellemste niveau.
- Medlemmer, der betaler det laveste niveau, er ikke repræsenteret i bestyrelsen medmindre de andre Medlemmer, ikke ønsker at besætte bestyrelsesposterne.
- Ved stiftelsen af Foreningen er det højeste niveau 250.000 DKK, mellemste 150.000 DKK og laveste 50.000 DKK
6.6. Generalforsamlingen er beslutningsdygtig uagtet antal deltagere. Såfremt under halvdelen af Medlemmerne er til stede, kræves der dog ¾ flertal for at kunne vedtage forslag og ændringer.
6.7. Alle beslutninger træffes almindeligvis ved simpel stemmeflerhed. Beslutninger efter følgende bestemmelser kræver dog mindst ¾ flertal blandt de repræsenterede stemmer:
- Eksklusion
- Foreningens ophør
6.8. På generalforsamlingen har hvert medlem en stemme.
6.9. Stemmeret fortabes af Medlemmer, der ikke har betalt skyldige ydelser til Foreningen for det seneste regnskabsår.
6.10. Afstemning sker ved håndsoprækning, medmindre der begæres skriftlig afstemning. Afstemninger kan ligeledes afholdes online, så længe afstemningen kan foretages anonymt. Ved skriftlig afstemning/afstemning online afgør dirigenten alle spørgsmål om den praktiske gennemførelse af afstemningen.
6.11. Der udarbejdes referat, som underskrives i henhold til tegningsregler (pkt. 14) og udsendes umiddelbart efter generalforsamlingen.
7. BESTYRELSEN
7.1. Foreningen ledes mellem generalforsamlingerne af en bestyrelse, der vælges af generalforsamlingen. Bestyrelsen består af 3-5 Medlemmer. Medlemmer er valgbare iht punkt 6.5.
7.2. Bestyrelsens Medlemmer vælges for 2 år ad gangen. Man kan sidde i bestyrelsen i maksimalt fire på hinanden følgende valgperioder. Herefter skal der skal gå to år, før man kan søge genvalg.
7.3. Bestyrelsen konstituerer sig med valg af formand på et bestyrelsesmøde umiddelbart efter generalforsamlingen. Formandsposten besættes af et af de Medlemmer, som betaler højeste kontingentniveau, jf. dog punkt 6.5. Medmindre bestyrelsen enstemmigt ønsker det, skal Medlemmerne udpege en ny formand fra et andet medlem efter endt valgperiode.
7.4. Et bestyrelsesmedlem er valgt på vegne af en medlemsvirksomhed. Fratræder et
bestyrelsesmedlem sin stilling i medlemsvirksomheden, udtræder vedkommende af bestyrelsen.
7.5. Ved udtræden af et bestyrelsesmedlem jf. pkt. 4 er den pågældende virksomhed berettiget til at udpege et ny bestyrelsesmedlem. Ved udtræden af formand konstituerer bestyrelsen sig på ny på førstkommende bestyrelsesmøde.
7.6. Hvert medlem af Foreningen kan højest være repræsenteret med ét medlem i bestyrelsen, ligesom Medlemmer med samme ejere kun kan være repræsenteret med ét medlem i bestyrelsen. Bestyrelsesmedlemmerne skal være medlem af direktionen eller være ansvarlig for de dele af virksomhedens aktiviteter i Danmark, der falder inden for Foreningens formål. Et bestyrelsesmedlem, der repræsenterer en udmeldt medlemsvirksomhed, udtræder af bestyrelsen, når organisationens medlemskab af Foreningen ophører.
7.7. Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når mindst halvdelen af dets Medlemmer er til stede. Beslutninger træffes ved simpel stemmeflerhed, idet dog formandens stemme er afgørende i tilfælde af stemmelighed.
7.8. Deltagelse i bestyrelsesmøder kræver ikke nødvendigvis fysisk tilstedeværelse. Deltagelse via eksempelvis telefon, Teams eller lignende skal være mulig på lige fod med fysisk tilstedeværelse.
8. SEKRETARIAT
8.1. Bestyrelsen udpeger en direktør, der har ansvaret for Foreningens daglige ledelse. Direktøren skal sikre at Foreningens Medlemmer løbende holdes orienteret om Foreningens aktiviteter. Direktøren refererer til bestyrelsen. Bestyrelsen er forpligtiget til at udarbejde en direktionsinstruks til Direktøren og sikre, at Direktøren handler indenfor instruksens retningslinjer.
9. KOMMUNIKATION
9.1. Foreningen anvender elektronisk dokumentudveksling og elektronisk post (elektronisk kommunikationen) i sin kommunikation med Medlemmerne. Foreningen kan endvidere til enhver tid vælge at kommunikere med almindelig brevpost.
9.2. Elektronisk kommunikation kan af Foreningen anvendes til alle meddelelser og dokumenter, som i henhold til Foreningens vedtægter og/eller relevant lovgivning, skal udveksles mellem Foreningen og Medlemmerne, herunder eksempelvis indkaldelse til ordinær- og ekstraordinær generalforsamling.
9.3. Det er det enkelte medlems ansvar at sikre, at Foreningen er i besiddelse af korrekt e-mail adresse(r).
9.4. Formanden udtaler sig på vegne af foreningen. Alle udtalelser skal være overensstemmende med den samlede Bestyrelses holdning konkret og/eller generelt.
10. KONTINGENT
10.1. Nye Medlemmer betaler et årligt kontingent. Medlemmet skal tage stilling til, hvilket kontingentniveau, medlemmet ønsker at indtræde i, jf. punkt 6.5.
10.2. Kontingentet fastsættes af den ordinære generalforsamling for ét år ad gangen og bestyrelsens forslag til kontingent skal være Medlemmerne i hænde senest fire uger før generalforsamlingen. Kontingentet opdeles i 3 kategorier.
10.3. Det ordinære kontingent opkræves primo januar og forfalder ultimo januar. Er en pligtig ydelse ikke betalt senest to måneder efter forfaldsdage og efter en rimelig rykker proces, er bestyrelsen berettiget til at slette det pågældende medlem som medlem i Foreningen.
10.4. Indtræder et medlem i Foreningen i løbet af et kalenderår, betales et forholdsmæssigt kontingent fra perioden fra godkendelse af medlemskab til regnskabsårets udløb. Opkrævningsgebyr kan fastsættes.
11. REGNSKAB OG REVISION
11.1. Foreningens regnskabsår følger kalenderåret.
11.2. Regnskabet revideres af Foreningens revisor, som kan vælges blandt Foreningens Medlemmer. Såfremt bestyrelsen finder det relevant, kan der antages en ekstern revisor.
12. TEGNINGSRET
12.1. Foreningen forpligtes over for tredjemand ved Direktørens underskrift i forening med formandens. Alternativt kan Foreningen forpligtes af 2 Bestyrelsesmedlemmer i forening, under forudgående fuldmagt fra den øvrige Bestyrelse.
13. HÆFTELSE
13.1. Medlemmerne hæfter ikke for Foreningens forpligtelser. For forpligtigelser overfor tredjemand hæfter Foreningen alene med sin formue.
13.2. Medlemmerne har ikke ret til nogen andel af foreningsformuen.
13.3. Foreningens midler kan alene anvendes til Foreningens formål. Levering af erhvervsmæssige ydelser til eller fra Medlemmer eller nært beslægtede med disse skal ske på markedsvilkår.
14. ÆNDRINGER AF VEDTÆGT ELLER FORENINGENS OPLØSNING
14.1. Ændring af vedtægten kræver vedtagelse på generalforsamling med mindst 2/3 af de stemmeberettigede Medlemmer og vedtagelse med mindst 2/3 af de på generalforsamlingen afgivne stemmer. Er generalforsamlingen ikke beslutningsdygtig, men er forslaget dog vedtaget med mindst 2/3 af de på generalforsamlingen afgivne stemmer, indkaldes der snarest til ny
generalforsamling, hvor vedtægtsændringen kan vedtages med med 2/3 af stemmerne fra de fremmødte. Fuldmagter til at møde på den første generalforsamling skal, for så vidt de ikke er udtrykkeligt tilbagekaldt, anses for gyldige også på den anden generalforsamling.
14.2. Beslutning om Foreningens opløsning skal følge reglerne for vedtægtsændring, og generalforsamlingen skal tillige, inden for forslag hertil fremlagt af bestyrelsen, tage stilling til, hvorledes Foreningens midler skal anvendes.
15. TVISTER
15.1. Tvister afgøres efter Dansk Ret med de Danske Domstole som retlige værneting.
16. IKRAFTTRÆDEN
16.1. Disse vedtægter er endeligt vedtaget på Foreningens generalforsamling d. 31. maj 2023.